Revista SMART

Revista SMART  :

2 aprilie – Ziua Conștientizării Autismului.

      Ziua Conștientizării Autismului este o zi dedicată informării, dar mai ales asumării că autismul e o problematica reala, care necesita o abordare complexă.

Centrul Comunitar, structură aflată în subordinea DGASPC Vrancea, lansează cu acest prilej revista „SMART”.

Primul număr al acestei publicații este dedicat marcării Zilei Internaționale a Autismului,  fiind o altfel de „întâlnire” între specialiștii centrului și părinti, famiile copiilor care beneficiază de asistență, intervenții specifice în cadrul centrului, publicul larg, fiind practic o invitație la dialog și informare, fiind cunoscut faptul că e necesară o apropiere mai autentică față de nevoile reale ale celor care se confruntă cu acestă problematica.

Articolele reflectă activitatea centrului, punând la dispoziția publicului larg informatii despre tipurile de terapii, despre intervențiile specifice care sunt abordate în cadrul centrului, informatii de specialitate despre modalitățile de identificare a primelor simptome de autism, pașii care sunt necesari pentru a confirma sau infirma un astfel de diagnostic, dar și mărturii ale părinților care  fac parte prin intermediul copiilor lor din marea familie a centrului, loc în care terapeuții și părinții fac echipa pe drumul anevoios, versatil și provocator, al autismului.  Revista va fi distribuită în comunitate, ea fiind disponibilă și în format PDF pe site-ul instituței, la adresa https://asistentasocialavn.ro/.

Specialiștii centrului comunitar și-au asumat misiunea de  a contribui, prin activitațile complexe pe care le realizeaza,  la îmbunătățirea calității vieții  copiilor  cu autism și, totodată, de a pregati  și încuraja mediul social, societatea în general să îi accepte, sa îi să integreze și să valorizeze potențialul lor psihic și resursele  de care dispun. Specialiștii centrului sunt cei care îndrumă pașii micuților, oferind suport educațional, emoțional și îndrumare, prin  evaluare specifică și adaptarea programelor  de intervenție terapeutică la nevoile de terapie și suport specializat, intervenții oferite pentru aproximativ 150 de copii.

Copiii și adulții cu autism,  au nevoie de recunoașterea drepturilor lor, de șanse egale în integrarea socială, școlară, profesională, fiind necesar suport, acceptare și sprijin din partea  comunității.

Doar astfel, considerăm că ei pot să aibă parte de o călătorie împlinită într-o lume în continuă schimbare, oferindu-ne, nu de puține ori, perspective noi asupra întelegerii  vieții, uneori inovative,  acolo unde ceilalți, rămân fără soluții.