Ziua Internațională de Luptă Împotriva Abuzului și Traficului Ilicit de Droguri

Cu prilejul Zilei Internaționale de Luptă Împotriva Abuzului și Traficului Ilicit de Droguri, marcată în fiecare an la data de 26 iunie, Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Vrancea  a organizat, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vrancea, o serie de activități specifice, de informare, conștientizare și educare a populației cu privire la problematica drogurilor în România.

La întalnire au participat copiii ocrotiți în cadrul Module Familiale Panciu, cât şi Centrul de Asistenţă şi Sprijin Focşani iar pe toată durata evenimentului, domnul Candrea Răzvan, reprezentantul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vrancea, împreună cu reprezentantul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea a distribuit materiale informative, a transmis mesaje cu conţinut antidrog efectuând totodată dezbateri pe teme corelate cu uzul, abuzul şi traficul de droguri şi a oferit tinerilor pobilitatea de a testa, cu ajutorul unei perechi de de ochelari, efectele resimțite în urma consumului unor astfel de substanțe. Acești ochelari induc celor care îi poarte efectele consumului de alcool, atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte, precum și efectele consumului de droguri. Ochelarii pentru imitarea stării de intoxicare pot simula, printr-o iritare optică puternică, doar câteva aspecte ale experienţei complexe de intoxicare cu alcool sau droguri. Experiențele pe care le induc acești ochelari atunci când sunt folosiți sunt similare cu ele ale consumului de substanțe stupefiante, utilizatorii experimentează dezorientarea în spaţiu, modificarea culorilor, vizibilitatea limitată, vederea dublă, aprecierea greşită a distanţelor, confuzia, nesiguranţa puternică şi senzaţia de pierdere a controlului. În cazul persoanelor care au consumat substanțe psihotrope sau alcool în exces, experiența generată de folosirea acestor ochelari e posibil să nu corespundă cu cea trăită în realitate, iar explicație pentru aceasta este foarte simplă.

Testarea ochelarilor care simulează efectele consumului de alcool şi droguri este interesantă, participanţii trăind, astfel, o realitate deformată. Prin intermediul utilizării acestui tip de ochelari pot fi abordate numeroase deteriorări posibile ale stării fizice, cum ar fi limitări fizice produse de intoxicarea cu alcool sau droguri, reducerea vigilenţei şi a posibilităţii de reacţie, înrăutăţirea coordonării mişcărilor corpului, concomitent cu întârzierea reacţiei, interacţiunea medicamentelor combinate cu alcool sau droguri şi reacţiile care decurg de aici.

La prima privire prin ochelari, unii participanţi la exerciţiu se vor îndoi că va fi creată o impresie realistă de intoxicare. Aceste îndoieli sunt îndreptăţite, întrucât consumul de alcool şi/sau droguri cauzează o scădere a performanţei tuturor zonelor cerebrale, cu consecinţe profunde și uneori ireversibile asupra performanţelor psihice şi fizice.

Dorim să îndemnăm copiii şi tinerii din comunităţile noastre să stea departe de tentații iluzorii, iar pentru a reuși acest lucru este nevoie de o atitudine vigilentă şi responsabilă atât din partea lor cât şi din partea adulţilor.