Stilurile parentale și rolul lor în formarea și dezvoltarea personalității copilului

COMUNICAT

 Stilurile parentale și rolul lor în formarea și dezvoltarea personalității copilului

 

Vineri, 26 August 2022, ora 13.00, va avea loc în cadrul Centrului Comunitar pentru Copii cu Dizabilități Focșani, strada 8 Martie, nr 1, un nou workshop cu tematica : “Stilurile parentale și rolul lor în formarea și dezvoltarea personalității copilului”. Această întâlnire face parte din programul lunar “ Școala Părinților”.

Pentru îndeplinirea cu succes a „funcţiei de părinte” sunt necesare câteva trasături de personalitate (prezența/absența acestora diferenţiază stilul parental): responsabilitate, realism, autocontrol, empatie, altruism; de asemenea, o fermitate îmbinată cu flexibilitate, totul pe un fond de iubire neconditionată, combinată cu adaptabilitatea la nevoile copilului, nevoi care sunt din ce în ce mai mari în societatea contemporană.

Stilul parental „se referă la ansamblul comportamentelor și emoțiilor pe care părinții le au faţa de copiii lor și la modul în care părintele abordează relația cu copilul său. Stilurile parentale sunt definite în funcţie de două elemente principale şi anume gradul de căldură emoţională (capacitatea părintelui de a fi apropiat afectiv de copil, de a fi atent la nevoile și emoțiile sale) și gradul de control exercitat asupra copilului (prin stabilirea și respectarea regulilor, setarea limitelor).

Daca există o regulă pe care părinții ar trebui să o urmeze, este aceasta: ca orice îndrumător responsabil, este important să fii părinte în primul rând și abia apoi prieten. Trebuie să existe o cantitate egală de libertare și structura, care să permită copilului să devină un membru al societății responsabil, moral, loial și plin de compasiune.

Este important să rămneți mereu implicat în viața copilului dumneavoastră, să-i respectați independența pe măsură ce crește, dar să-i recunoașteți și vulnerabilitatea în anii de formare.

Relaţii suplimentare puteţi obţine la sediul Centrului Comunitar pentru Copii cu Dizabilităţi Focşani sau la telefon 0237.701.472. Accesul este gratuit şi se realizează pe bază de confirmare a participării.

Vă așteptăm cu drag la “Școala Părinților” pentru a învata și a ne dezvolta împreună!

 

 

         Purtător de Cuvânt                  

             Adina Lăscan